пʼятницю, 20 березня 2020 р.

Про що не розповів El Mundo


12 серпня 2019 року іспанський часопис El Mundo опублікував розслідування свого журналіста Pablo Herraiz про ввезення на територію Іспанії та Франції невиноградної сировини, що використовувалася для фальсифікації коньяків та бренді. Ця сировина ввозилась з підробленими документами за заплутаною логістичною схемою із залученням декількох компаній з різних країни, щоб приховати дійсне джерело походження спирту. Адже в реальності це був кукурудзяний спирт, вироблений в Молдові.

Часопис «El Mundo» повідомив, що викриття схеми відбулось завдяки Митному управлінню Грузії, яке запідозрило іспансько-грузинську компанію Iberica Spirits у шахрайстві – в експорті одного товару під виглядом іншого, адже Iberica Spirits торгувала нібито виноградним спиртом, але за вкрай низькими цінами, не характерними для даного сегменту ринку. Після чого Грузія звернулась по допомогу до Іспанії та Франції для розслідування підозрілих перевезень. В результаті було виявлено щонайменше 7 партій сфальшованої сировини на 160 тисяч літрів кукурудзяного спирту, які замість коньячного дистиляту отримали підрозділи компанії Altosa у Франції та Іспанії.
Фактично, 160 тисяч літрів – це мізерна кількість, лише 7 цистерн спиртовозів. Проте й це спровокувало в Європі гучний скандал, адже 3 цистерни були поставлені  до виробництва, яке розташовано в французькому місті Saint-Preuil округу Коньяк (Cognac) і може зашкодити не тільки репутації, але й виноматеріалам усіх коньячних виробництв, які традиційно здійснюють обмін своєю сировиною.
Іспанська компанія Altosa та її офіційний представник Педро Хосе Лопес Монтеро (Pedro José López Montero) в своїх коментарях намагаються у всьому звинуватити колишнього директора дочірньої грузинської компанії Iberica Spirits Соломона Ахалкаці. За їх твердженням, саме він обманював Altosa, коли запропонував здійснювати закупівлю нібито винного спирту у британського дистриб’ютора, а також неодноразово крав у Altosa сировину і готову продукцію. Після чого директора звільнили, а зараз він розшукується правоохоронцями.
Проте, вже є підстави стверджувати, що Altosa і Педро Хосе Лопес Монтеро є системними учасниками «схеми фальсифікації коньяків», яка більш масштабна та довготриваліша, ніж описано в El Mundo. Власне, і El Mundo стало сумніватися у достовірності тверджень представника компанії Altosa, змінивши згодом текст свого розслідування та доповнивши його коментарем Соломона Ахалкаці щодо його теперішньої роботи у французькому підрозділі Altosa. Між тим, роль Соломона Ахалкаці в «схемі фальсифікації коньяків» - одна з ключових.

Отже, схема

Крок 1. 
Британська компанія закуповує в Молдові
кукурудзяний спирт

Покупцем виступила компанія Brina Project LLP (company number OC416268), яка була зареєстрована 07.03.2017 у Лондоні. Відповідно до британського державного реєстру, єдиною особою, що контролює Brina Project LLP, є вже згаданий громадянин Грузії Соломон Ахалкаці (Solomon Akhalkatsi).

Джерело

На своєму сайті компанія воліє називати себе Brina Spirits company і позиціонується як дистриб’ютор спиртів різної якості та різного походження – винних, зернових, картопляних тощо. Втім цікавим є слоган Brina Spirits: «we don't sell good spirits - we sell flawless ones!» (ми не продаємо якісні спирти – ми продаємо безпечні)

Джерело

Але якщо Ви зважитись придбати не якісні, але безпечні спирти – з компанією напряму зв’язатись ви не зможете – на сайті є лише форма для відправки меседжів та юридична адреса: Suite 14015, 43 Bedford Street, London WC2E 9HA, England. 

Як свідчить британський бізнес-довідник за цією адресою зареєстровано понад 1600 компаній. Таким собі місцем масової реєстрації стала поштова служба, що надає в оренду абонентські скриньки.

Продавцем спирту в «схемі фальсифікації коньяків» виступає молдавський виробник – Спільне підприємство ТОВ «Зернофф» (Întreprinderea Mixtă Zernoff S.R.L., IDNO 1003600014223). Це одне з найбільших виробництв етилового спирту в чорноморському регіоні потужністю до 3 млн. літрів і експортує його в декілька країн, в тому числі в Україну.

Засновником I.M. Zernoff SRL рахуються румунський трейдер Societatea comercială Viteza Optim SRL (CUI 27081651) з Бухаресту, а також 2 громадянина Молдови – Денис Чібізов і Георгій Козовякін. Втім, молдавські ЗМІ стверджують, що Денис Чібізов власне і є засновником румунської Viteza Optim SRL. 

Джерело

Вибір кишинівського виробника спирту був невипадковий:

  • по-перше, Молдова, стимулюючи власних виробників, не обкладає експорт спирту податком на додану вартість
  • по-друге, на спиртовому виробництві Zernoff встановлено сучасне обладнання, що дозволяє виробляти якісний етиловий спирт. Зокрема, Brina Project LLP закупила зерновий нейтральний спирт ENA (Extra neutral alcohol), який зазвичай відносять до спиртів класу преміум
Проте, яким би якісним цей етиловий зерновий спирт не був, його не повинно бути в жодному вині, коньяку чи бренді. Адже добавки будь-якого спирту невиноградного походження до цих алкогольних напоїв буде порушенням встановлених в ЄС стандартів та свідчитиме про фальсифікацію.
Після оприлюднення розслідування в часописі El Mundo, компанія Zernoff SRL виступила із заявою,  що постачає спирт високої якості в 22 країни світу і що не контролює, як покупці використовують куплений спирт.
В цей же час анонімне джерело з Zernoff SRL повідомило молдавським ЗМІ, що дана компанія здійснює поставки спирту в Болгарію, Грузію і Іспанію давно і регулярно. Спирт виробляється не тільки з кукурудзи, але з пшениці, картоплі і навіть з відходів цукрових заводів. Логістичний ланцюг складний і в ньому по документам  серед країн-покупців присутній навіть Ірак. А автоцистерни, що возять спирт в Іспанію, зареєстровані у Литві. Складну логістику освоїли в 2014 році, коли в РФ були запроваджені обмеження на постачання алкогольної продукції з Молдови. Тоді вино в Молдові розпочала масово закупляти Грузія, але воно доходило лише до Абхазії – окупованої території Грузії, де розливалось та ввозилось в Росію як місцеве вино.

Крок 2.
Молдавський зерновий спирт переїжджає в Болгарію та стає виноградним спиртом

Зерновий спирт ENA, закуплений у I.M. Zernoff SRL, з Молдови був перевезений у цистерні спиртовозу в Болгарію та потрапив на склад компанії «M & M Militzer Munch BG» ООД (Дружество с ограничена отговорност «М и М Милицер и Мюнх БГ», ЕИК 121140750).

Болгарська «M & M Militzer Munch BG» є дочірньою структурою логістичного холдингу «M&M Militzer & Münch International Holding AG». Фірма «M&M Militzer & Münch» існує майже 140 років і від початку здійснювала свою діяльність в Німеччині. Проте, коли до її діяльності долучився ірансько-швейцарський бізнесмен Юсеф Шеркаті, фірма почала розширювати свою діяльність та перебазувалась у Швейцарію. Пік росту холдингу відбувся в 1991-1992 роках, коли «M&M Militzer & Münch» відкрила дочірні структури майже в усіх країнах, що утворились після розвалу СРСР та соціалістичного табору.

Джерело

На даний момент «M&M Militzer & Münch» є субхолдингом іншого швейцарського холдингу «TransInvest Group» і має з ним не тільки єдину юридичну адресу, але й того самого бенефіціара - Юсефа Шеркаті

Джерело

В Болгарії «M&M Militzer & Münch» має великий митний склад в індустріальній зоні в пригороді Софії біля міжнародних трас. А керівник болгарського дочірнього підприємства Сашо Тодоров Дерменджиєв входить до складу керівних органів «M&M Militzer & Münch International Holding AG».

Джерело

Що саме творців «схеми коньячного фальсифікату» зацікавило у болгарських складах «M & M Militzer Munch BG» ООД – їх вдале логістичне розміщення або можливість підміни документів – достеменно невідомо.

Відомо лише одно – після кількаденного перебування спиртовозу на складах в Софії він виїхав з них вже з новими документами, де в якості вантажу фігурував не зерновий спирт, а винний дистилят , позначений як Wine Alcohol.

Крок 3.
Молдавський зерновий спирт під виглядом 
Wine Alcohol їде в Грузію

Отримувачем вантажу виступила грузинська компанія შპს იბერიკა სპირიტს або англійською транслітерацією Iberica Spirits LTD, ID Code 412705504, зареєстроване 03.02.2015 в Кутаїсі (Грузія) на території Вільної індустріальної зони Хуалінг Кутаїсі. На сайті вільної зони у флеш-рекламі навіть фігурує ТОВ «Іберіка Спірітс» та вказано її засновника - Соломона Ахалкаці

Джерело

Але як свідчать офіційні відомості, Соломон Ахалкаці проходив лише як керівник Iberica Spirits LTD від початку та до 18.02.2019. А з лютого і дотепер керівником є Педро Хосе Лопес Монтеро, вже відомий нам як уповноважений представник іспанської компанії Altosa.

Джерело

Незважаючи на заяви Altosa, що Iberica Spirits LTD є її дочірньою структурою, дійсним засновником грузинської фірми є не Altosa, а інша компанія з Іспанії - PJ Mardar International SL (CIF B85883361, зареєстрована 09.03.2010 в Мадріді, крівник та засновник Педро Хосе Лопес Монтеро).

Але при перевірці відомостей з грузинського реєстру виявилось, що PJ Mardar International SL в Грузії є засновником не тільки Iberica Spirits LTD, але й її компанії-клона з майже такою ж назвою з різницею в одну букву «і» в кінці слова - Iberika Spiritsi LTD (грузинською შპს იბერიკა სპირიტსი - теж різниця в одну букву «ი» в кінці останнього слова).

Джерело

Компанія-клон Iberika Spiritsi LTD (ID Code 416328842) була зареєстрована 19.09.2016 в Руставі (Грузія). Її директором до лютого 2019 року також був Соломон Ахалкаці, якого на цьому посту змінив Giorgi Zhamutashvili.

Зміна в один день директорів у основної компанії та компанії-клону свідчить про те, що їх іспанський засновник PJ Mardar International SL знав про наявність клону. Різниця між Iberica Spirits LTD та її клоном – не тільки в назві та реєстраційних даних. Клон не входить до переліку компаній-експортерів алкоголю в реєстрі Національного винного агентства Грузії, на відміну від основної компанії.

Джерело

Між тим, виявлено щонайменше 2 факти, коли в бізнес-реєстрах розміщували дані з назвою компанії Iberika Spirits LTD та з реєстраційними даними клону – наприклад в довіднику My BIA та на транспортно-інформаційному сервері Lardi-Trans, на яких допускається розміщення інформації самими компаніями. Втім, на цих сайтах також розміщуються й відгуки про компанії, що дозволило виявити спір між Iberika Spirits LTD та білоруською компанією ТОВ «СавЛіт», яка в жовтні 2018 року здійснила 7 перевезень спирту з Кутаїсі до Франції і досі не отримала оплату за це.

Вказаний спір не лише підтверджує шахрайські методи роботи Iberika Spirits LTD (реєстрація клону, зміна директора для неоплати роботи підрядників). Це є ще одним доказом перевезень спирту за «схемою коньячної фальсифікації».

А також свідченням про розірвання в Кутаїсі логістичного ланцюгу, який описує El Mundo – адже цистерни зі спиртом повезли інші вантажівки.

Джерело

До всього вказаного слід додати, що з Кутаїсі молдавський кукурудзяний спирт в тій же цистерні відправився до Франції чи Іспанії, а в документах він вже позначався як 3-х чи 5-тирічний бренді або винний дистилят, призначений для виробництва бренді.

Часопис El Mundo у своєму розслідуванні наводить пояснення офіційного представника Асоціації виноробів Грузії, який відзначив, що компанія  Iberika Spirits LTD продає занадто багато бренді за вкрай низькими цінами, але вона не здатна виготовляти бренді в таких обсягах. Тому Асоціація вважає, що у виробництві компанія використовує більш дешевший алкоголь. Участь грузинських підприємств у подібних схемах фальсифікацій негативно вплине на репутацію усього грузинського виноробства на міжнародному рівні та може призвести до падіння рівня експорту алкоголю.

Але ж компанія  Iberika Spirits LTD і на даний момент присутня в реєстрі Національного винного агентства Грузії, що дає підстави підозрювати чиновників винного агентства щонайменше у сприянні злочинцям-фальсифікаторам.

Крок 4.
Молдавський зерновий спирт під виглядом бренді чи винного дистиляту їде з Грузії до Європи 

За твердженням часопису El Mundo, кінцевим отримувачем даної сировини були компанія Altosa в Іспанії та її філіал Staub у Франції, в місті Сан-Прьой (Saint-Preuil) округу Коньяк (Cognac). Судячи з коментарів, які з даного приводу надав представник Altosa Педро Хосе Лопес Монтеро, іспанська компанія закупала виноград у британського дистриб’ютора Brina Project LLP – того самого, що в Британії представлений лише поштовою скринькою, а згідно зі своїм сайтом продає не виноград, а лише спирти.

Насправді, Altosa – це скорочене найменування компанії Alcoholes De Tomelloso, Sociedad anónima (CIF A13005384), що зареєстрована 24.05.1971 в Іспанії за адресою: Calle avila, 4, Tomelloso, район Ciudad real.

Джерело

Це сімейний бізнес сім’ї Лопес-Монтеро (López-Montero), що поєднує виноробство під маркою Bodegas Verum і La Posada, а також дистиляцію під маркою Altosa. Дистиляти марки Altosa імпортувались і в Україну також.

Іспанський сервіс Empresia (такий собі аналог YouControl) надає візуалізацію сімейної структури управління Alcoholes De Tomellos

Джерело

Крім того, надається можливість виявити особу, яка пов’язує між собою 2 іспанські фірми: Altosa та PJ Mardar International SL, яка рахується засновницею 2-х грузинських компаній Iberica Spirits LTD та Iberica Spiritsі LTD. Цією особою є вже згаданий Педро Хосе Лопес Монтеро:

Джерело

Також Педро Хосе Лопес Монтеро з 2011 року є президентом французької компанії Maison A.Staub & Cie, société par actions simplifiée (Code Siren 906 320 031), зареєстрованої 20.03.1963  за адресою: Le Chillot 16130 Saint Preuil.

А як представник Altosa, Педро Хосе Лопес Монтеро очолює Національну асоціацію виробників винного дистиляту ASODESTIL (La Asociación de Destiladores de Productos vínicos).  Адже Altosa виробляє до 15% усього дистиляту в Іспанії при денному виробництві в 75 000 літрів/день, про що ця компанія заявила, відповідаючи на звинувачення у фальсифікаціях.

Дійсно, в країнах Європейського Союзу досить жорсткі стандарти відносно якості алкогольних напоїв. Фальсифікації тут не пройдуть – на відміну від країн Східної Європи, де ще не впроваджено ізотопний аналіз в стандарти алкогольних напоїв – наприклад, в Україні чи РФ, куди Altosa та Maison A.Staub & Cie ввозять свою продукцію.

Сподіваюсь, що розслідування митних органів дасть результати – позитивні чи негативні для цих компаній, адже результатів обіцяних досліджень винної продукції від Altosa ми ще не дочекались. А в якості допомоги митним органам рекомендую їм перевірити діяльність ще однієї фірми, яку в розслідуванні El Mundo не згадали – вірменської «ԻՆՏԵՐԱԼԿՈ» ՍՊԸ (ТОВ «Інтералко», ІПН 01263097).

Джерело

Вказане товариство було зареєстроване 07.08.2014 в Єревані. Його засновником рахується вже згадана іспанська компанія PJ Mardar International SL, а директором – Соломон Ахалкаці.

Джерело

На сайті ТОВ «Інтералко» та на його сторінці у Facebook вказано про співпрацю з вищезгаданими компаніями - грузинською Iberica Spirits LTD, іспанською ALTOSA і французькою Maison A.Staub & Cie.

Тому вивчення діяльності ТОВ «Інтералко» у Вірменії дозволить встановити дійсні ролі кожної з компаній в «схемі фальсифікації коньяків».

Джерело

Між тим, поки митні органи декількох країн проводять розслідування відносно підміни товару та фальсифікації продуктів, в Україні кримінальне провадження за фактом масової фальсифікації коньяків було закрито ще в 2017 році постановою Генеральної прокуратури, про що я писав в попередньому розслідуванні в січні 2018 року.

Кримінальне провадження було припинено незважаючи на наявність контрабанди – адже спиртовий дистилят, що використовувався для фальсифікацій, ввозився з території Північного Кіпру, який офіційно визнаний окупованою територією Республіки Кіпр – члена Європейського Союзу.

Офіційний імпорт дистиляту з Північного Кіпру продовжується дотепер. І яким чином Україна сподівається налагоджувати тісні взаємовідносини з Європейським Союзом, коли торгує з окупантами, що загарбали частину його території? Чи треба дозволити ЄС торгувати з українськими окупованими територіями – Кримом та ОРДЛО?

Немає коментарів:

Дописати коментар